Valoa taiteelle!_Tuukka Toijanniemi

Taiteilijaesittelyssä: Tuukka Toijanniemi

TUUKKA TOIJANNIEMI PIIRTÄÄ VALKOISELLA VALOLLA

 

Valon kaupunki saa taas loistetta valotaiteesta, kun Tuukka Toijanniemen eri tekniikoita yhdistävä teos piirtyy Jyväskylän katukuvaan. Toijanniemi on toiminut Jyväskylän kaupunginteatterin valosuunnittelijana vuodesta 2009. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitokselta vuonna 2000 ja on tehnyt töitä myös Tampereen teatterilla. Jyväskylän lisäksi Toijanniemi työskentelee muun muassa Kouvolassa vuosittain järjestettävän Jättömaa-kulttuurifestivaalien taidevastaavana.

 

Mikä tekee valotaiteesta kiinnostavan, mitä on sen erityisyys?

Valo on elementtinä kiinnostava. Sen käyttämiselle on teknisiä vaatimuksia. Itse valoa on kuitenkin vaikea käsin muokata, toisin kuin esimerkiksi värejä tai vaikkapa puuta.

Mitä mahdollisuuksia valotaiteella mielestäsi on?

Valolla voidaan luoda voimakkaita väri- ja tilakokemuksia. Valolla voisi myös olla erityismerkitys meillä Suomessa, koska meillä on pimeää aikaa talvella melko paljon ja kesällä taas saattaa olla valoisaa läpi yön.

Mistä Valoa taiteelle! –teoksessasi on kyse?

Teokseni koostuu kahdesta osasta: maahan projisoitavasta gobokuviosta ja seinään projisoitavasta nopeutetusta piirrostapahtumasta. Valo on viivaa joka piirtää kuvaa pinnalle. Halusin kokeilla jotain liikkuvaan kuvaan liittyvää, ilman että kuva olisi elokuva tai animaatio. Olen aikaisemmin kokeillut projisoidulla valkoisella viivalla piirtämistä teatteriesitysten yhteydessä, ja jotain kiehtovaa on valoviivassa, jonka kautta kuva syntyy. Valkoinen valo pitää sisällään kaikki värit.

Millä tavalla olet aikaisemmin käyttänyt valoa työssäsi?

Aikaisemmin olen työskennellyt neonvaloteosten parissa. Olen myös toteuttanut muutamia valo- ja ääniteoksia näyttelytiloihin. Työskentelen tällä hetkellä Jyväskylän kaupunginteatterin valosuunnittelijana, eli suunnittelen teatteriesitysten valaisua.

 

Tuukka Toijanniemen Piirrettyä valoa maalaa Jyväskylän Kilpisenkatua 1.–7.12. klo 16.00–09.00.