Kuvan ottanut Lasse Kantola.

Taiteilijaesittelyssä: Harri Peltonen

HARRI PELTONEN ELÄVIEN MAALAUSTEN JA VALOMIEKKOJEN TIREHTÖÖRINÄ

 

Monitaiteellinen valon karnevaali Lahden kaupunginteatterin ympäristössä haastaa valottoman talven. Kaupunkilaiset kutsutaan karkottamaan joulukuista pimeyttä valon juhlaan, jota koordinoi Harri Peltonen työryhmineen. Peltonen on toiminut valosuunnittelijana ja valaistusmestarina Lahden kaupunginteatterissa vuodesta 2002. Valosuunnittelijaksi hän on valmistunut Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitokselta.

 

Mikä tekee valotaiteesta kiinnostavan, mitä on sen erityisyys?

Valo on arkinen ja samaan aikaan erikoinen ja mystinen.

Valo muuttuu kuulaasta iltaruskoksi, hämäräksi, katuvaloksi yöllä ja linnunradaksi saariston rikkomattomassa pimeydessä.

Valo tarvitsee kaverin, materiaa tullakseen havaituksi.

Valo on jatkuvasti muutoksessa ja olosuhteiden armoilla: päivällä, yöllä, moottoritiellä, keittiössä, galleriassa…

Valo on koko ajan läsnä ja alati muuttuva.

Mitä mahdollisuuksia valotaiteella mielestäsi on?

Minulle valotaide alkaa arjen valaisemisesta. Miellyttävät ja tarkkaan mietityt valot tekevät ympäristöstämme mukavamman paikan olla ja asua.

Toisaalta valon avulla on mahdollista tehdä erittäin monenlaisia taideteoksia. Valo skaalautuu niin, että teos voi olla vaikkapa valaistut Niagaran putoukset, lasersäde yli kaupunginosan tai yksinäinen kynttilä keskellä avaraa tilaa.

Ystäväni kävi kerran Berliinissä taidenäyttelyn avajaisissa, joka oli järjestetty suuressa ja tyhjässä teollisuushallissa. Hänellä oli ollut tilaisuudessa hieman hankalaa, sillä hän ei tiennyt missä ”taide” sijaitsee ennen kuin sai tietää, että loisteputket hallin katossa muodostivat taideteoksen.

Mistä Valoa taiteelle! -teoksessasi on kyse?

 Loistojuttu! on ajateltu olevan kiireetön ja helposti saavutettava tapahtuma kaikenikäisille. Tapahtumassa on pieniä installaatioita, esityksiä ja työpajoja, jotka avaavat ihmisille valon luonnetta ja ohjaavat kiinnittämään huomiota valoon ja valaistukseen liittyviin asioihin.

Millä tavalla olet aikaisemmin käyttänyt valoa työssäsi?

 Työssäni teatterin valosuunnittelijana on monenlaisia mahdollisuuksia muokata valoa. Monesti ensimmäinen asia on tarkistaa kuinka hyvin esitystila saadaan pimennettyä. Sen jälkeen keinovalikoima onkin valtava: erilaiset valonlähteet ja niiden sijoittaminen suhteessa näyttämöön, valon sävyt ja värit, valon muodon muokkaaminen, valon voimakkuuden säätäminen. Joskus esitystä voi valaista pelkällä videotykillä tai sitten voidaan pyrkiä jäljittelemään jotain tunnistettavaa asiaa, esimerkiksi auringonlaskua. Onnistuneen esityksen esiintyjät, lavasteet, äänimaailma, valot ja kaikki esityksen osa-alueet muodostavat kokonaisen, omalakisen maailmansa, joka on enemmän kuin osiensa summa.

 

Loistojuttu! kutsuu kaikki nauttimaan valotarjoilusta ja viehättymään valosta Lahden kaupunginteatterille 1.12. klo 18.00 -19.30.

 

Artikkelikuva: Lasse Kantola.