Taiteilijaesittelyssä: Elisa Hillgen

ELISA HILLGEN HALUAA VALOA JA ILOA IHMISTEN ELÄMÄÄN

 

Elisa Hillgenin suunnittelema ja toteuttama Talvi tuo kuuran ja pakkasenhuurun keskelle Mikkeliä todellisista sääolosuhteista huolimatta. Viilein sävyin valaistut puunrungot luovat talvista tunnelmaa Mikkelin torille kahdessa lasivitriinissä ja tuovat taidetta toriparkin sisäänkäyntien muutoin huomaamattomiin ja kolkkoihinkin julkisiin tiloihin. Elisa Hillgen on 33-vuotias Valosilmä ky:n yrittäjä. Hän on mikkeliläinen valaistus- ja tilasuunnittelija, joka on toteuttanut muun muassa julkisivujen valaistuksia sekä Guerilla Lighting -valotapahtumia.

 

Mikä tekee valotaiteesta kiinnostavan, mitä mahdollisuuksia sillä mielestäsi on?

Julkisen valotaiteen suurin etu ja mahdollisuus on mielestäni perinteisen suomalaisen kaupunkiympäristön ravisteleminen iloisella tavalla. Sen avulla voidaan tuoda esiin asioita, alueita tai rakennuksia, jotka muuten jäävät kirjaimellisesti pimentoon. Täällä pohjoisessa meillä on pitkä pimeä kausi, joten Suomen tulisi kaikin tavoin olla edelläkävijä valon hyödyntämisessä. Valotaiteen etu on myös se, että ihmisen silmä vetäytyy valoon, ja melkein kaikki valo miellyttää meitä pimeän aikaan. Valolla voidaan samaan aikaan tuoda iloa, elämää ja turvallisuutta.

Mistä Valoa taiteelle! -teoksessasi on kyse?

Omassa teoksessani teemana on talvinen jäämetsä, jossa kevyesti liikkuvat valot voivat muistuttaa katsojaa vaikkapa revontulista.

Talviset puunrungot valaistaan vaihtuvin sävyin. Mikkelin torin lasivitriinit ovat oiva paikka teokselle, ja toivon, että valo ilahduttaa joulukuussa Mikkelissä liikkuvia shoppailijoita ja turisteja.

Millä tavalla olet aikaisemmin käyttänyt valoa työssäsi?

Olen aiemmin valaisinkauppiaan roolissa työskennellyt valon parissa usean vuoden ajan, ja viime vuosina olen suunnitellut Mikkeliin myös kaksi Guerrilla-valotapahtumaa. Myös aiemmin olen käyttänyt värejä ja vaihtuvaa valoa puiden valaisuun. Värikkäät, karnevaalimaiset valot eivät ole tyypillisiä suomalaisille, mutta sopivasti käytettynä värit ovat mielestäni erittäin tervetulleita harmaaseen katukuvaan.

 

Elisa Hillgenin Talvi valaisee Mikkelin toriparkin kahdessa lasivitriinissä 1.12.2015 alkaen.

 

 

Elisa Hillgenin valolla maalaama puunrunko.

Elisa Hillgenin valolla maalaama puunrunko.