Tiedote: Rovaniemi

Tiedote 26.11.2015
Vapaa julkaistavaksi


Taiteen valo kutsuu Taiteen edistämispäivänä 1. joulukuuta

 

Rovaniemellä toteutetaan Riikka Vuorenmaan teos ”Piilo” Lappia-talon ikkunoissa

 

Taide tulee näkyväksi ja ihmisten luo, kun Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) kaikilla toimialueilla, 14 paikkakunnalla syttyy hämärän tullen valotaideteos. Ympäri Suomea on esillä valoveistoksia ja -installaatioita. Rovaniemellä toteutetaan Riikka Vuorenmaan teos ”Piilo” Lappia-talon ikkunoissa 1.-21.12.2015. Avajaisia vietetään ti 1.12.2015 klo 15. 

 

Piilossa rapautuvassa betonissa, hilseilevän maalin alla, kosteutena julistepaperissa, asfaltin murtaen, on luonto ikiaikainen. Teoksessaan Piilo Riikka Vuorenmaan esille nostamat ajan hampaan puraisut ovat hassuja, rumia, viehkoja, outoja ja upeita. Rovaniemellä kuvatut materiaalipinnat heijastetaan vasta remontoidun Lappia-talon ikkunoihin, joissa ne näkyvät sekä sisälle että ulos. Tanssija Mette Ylikorvan varjot vierailevat kuvissa ajoittain.

 

Riikka Vuorenmaa on Rovaniemelle kotiutunut freelance-valosuunnittelija. Hän on valmistunut maisteriksi Lapin yliopiston mediakulttuurin ja Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun koulutusohjelmista. Vuorenmaa on mukana pohjoisissa esittävän taiteen ryhmissä, hän on Monitaideyhdistys Pisteen jäsen ja vierailee usein Agit-Cirkin tuotannoissa. Etenkin nykytanssi ja -sirkus ovat hänelle tärkeitä taidemuotoja. Kuluvana talvena hänen valo- ja kuvasuunnitteluaan on koettavissa muun muassa Rovaniemen teatterin Kumiseva hanki -teoksessa. Vuorenmaa tekee valosuunnittelua myös Oulussa ja Helsingissä.

 

Taiteen edistämiskeskus nimesi vuonna 2013 joulukuun 1. päivän Taiteen edistämispäiväksi. Teemaksi annettiin lupa käydä avointa keskustelua tarpeistamme ja oikeuksistamme taiteeseen. Vuonna 2015 Taiteen edistämiskeskuksen erityisteema on ”Taide on lähellä”, ja kolmas Taiteen edistämispäivä kulkee nimellä Valoa taiteelle! Taiteen edistämispäivää vietetään nyt kolmatta kertaa.

 

Vuosittaisen Taiteen edistämispäivän tavoitteena on tukea ns. prosenttiperiaatteen näkyvyyttä, mikä on vuodesta 2013 lähtien ollut yksi Taiteen edistämiskeskuksen painopisteistä. Vuosi 2015 on YK:n nimeämä kansainvälinen valon ja valoon perustuvan teknologian vuosi, joka tuo esille valoa hyödyntävien tieteiden ja niiden sovellusten hyötyä ihmiskunnalle. Taiteen edistämiskeskus osallistuu Unescon Valon vuoteen 2015 nostamalla valon Taiteen edistämispäivän keskiöön ja tuo tällä tavoin myös taiteen osaksi Valon vuonna käytävää dialogia. Valoa taiteelle! osana Valon vuotta osoittaa elävällä tavalla, miten taide, tiede, tiedonvälitys ja kulttuuri voivat sulassa sovussa keskustella keskenään. Lähemmäs kaksikymmentä valotaideteosta ympäri maata antavat kukin oman erilaisen äänenpainonsa ja todistavat suomalaisen nykytaiteen elinvoimaa.

 

Valtakunnallisen tapahtuman paikallisina koordinaattoreina toimivat Taiteen edistämiskeskuksen läänintaiteilijat, ja tapahtumapaikkoina ovat: Helsinki, Joensuu, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Lahti, Mikkeli, Oulu, Pori, Rauma, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere ja Turku.

 

Osallistu sinäkin valaisemaan Suomi taiteella! #valoataiteelle

 

Lisätietoa Rovaniemen tapahtumasta:

läänintaiteilija Merja Briñón, p. 0295 330 858, merja.brinon@minedu.fi

Lisätietoa Valoa taiteelle! -päivästä: valoataiteelle.taike.fi