Taiteilijaesittelyssä: Kari Kola

KARI KOLA VIE SUOMALAISTA VALOTAIDETTA MAAILMALLE

 

Käyttöön taas vihitty Joensuun Suvantosilta saa Kari Kolan suunnitteleman juhlavalaistuksen rinnalle Pielisjoen ylle ripustetun veistoksen, joka valaistuksen sytyttyä näyttää kuin leijuvan ilmassa. Teoksen on suunnitellut Kari Kola, ja sen toteutuksesta sekä ripustuksesta vastaa hänen yrityksensä Valoparta Oy. Kari Kola (s.1978) on Joensuussa asuva valotaiteilija, joka on kymmenvuotisen uransa aikana suunnitellut ja toteuttanut valaistuksen useisiin oopperoihin, musikaaleihin, festivaaleihin, monitaiteellisiin esityksiin ja avajaisseremonioihin. Tänä vuonna Kola on esitellyt suomalaista valotaidetta esimerkiksi Pariisissa, Prahassa ja Istanbulissa avaten muun muassa YK:n kansainvälisen Valon vuoden 2015 teoksellaan Light Is Here. Kola on erikoistunut suurikokoisiin ulkoinstallaatioihin, joita hän on toteuttanut erilaisissa sääolosuhteissa sekä Suomessa että ulkomailla.

 

Mikä tekee valotaiteesta kiinnostavan, mitä on sen erityisyys?

Valotaide on erittäin moniulotteinen taidemuoto sen avulla voidaan tuoda tuttuja kohteita uudella tavalla esille, korostaa tai piilottaa yksityiskohtia sekä muokata ympäristöä joko pysyvästi tai hetkellisesti. Se on taidemuoto, joka sopii kaikille iästä ja taustoista riippumatta. Valotaide on vahvasti kasvava taiteenala, jonka mahdollisuuksia on käytetty mielestäni vasta vähän. Teosten toteutukselle vain mielikuvitus on rajana!

 

Vastapainoksi elämän hektisyydelle rauhoittavalle ja meditatiiviselle ympäristövalaisulle on tilausta.  Valolla voidaan vaikuttaa ihmisten mielialaan ja terveyteen positiivisella tavalla – sillä voidaan parantaa kokonaisvaltaisesti alueen ihmisten viihtyvyyttä. Pimeän jakso on Suomessa pitkä, ja valotaiteella voidaan vaikuttaa ihmisten jaksamiseen varsin myönteisellä tavalla. Toivoisinkin, että kaupungit panostaisivat entistä enemmän pysyviin valotaideteoksiin.

Mistä teoksessasi on kyse?

Minun erikoisosaamistani ovat suuret ympäristövalotaideteokset. Niiden toteuttamisesta opin jatkuvasti uutta, ja pidän mittakaavojen asettamista haasteista. Gadget pohjautuu kontrasteihin, muotoihin ja hitaaseen liikkeeseen. Teosta ympäröivä luonto korostaa pientä häkkyrää tehden siitä osan isoa kokonaisuutta. Teoksen langat hohtavat pimeydessä UV-valon avulla. Staattinen valo muuttuu eläväksi teoksen leijuessa ilmassa.

Millä tavalla olet aikaisemmin käyttänyt valoa työssäsi?

Olen työskennellyt valon parissa jo kymmenen vuoden ajan ja toteuttanut satoja erilaisia esityksiä, tapahtumia ja teoksia, joissa valo on ollut aina isossa roolissa. Töihini voi tutustua tarkemmin artistisivuiltani karikola.com.

 

Kari Kolan Gadget syttyy juhlavalaistun Suvantosillan kupeessa 1.12. klo 18.00.