Taiteilijaesittelyssä: Jonne Pitkänen

VALO JA VARJO LEIKKIVÄT JONNE PITKÄSEN TÖISSÄ

 

Kouvolan seudulle historiallisesti ja taloudellisesti merkittävä Kymijoen vesistö nostetaan arvoonsa, kun Jonne Pitkäsen Hydor piirtyy jykevän Pohjola-talon julkisivuun. Pitkänen (s.1972) on Kouvolassa asuva vapaa kuvataiteilija, joka käyttää ilmaisussaan monipuolisesti taiteen eri osa-alueita. Hän on valmistunut Taidekoulu Maasta vuonna 2007 ja jatkanut opintojaan C:Art:Media-maisteriohjelmassa Göteborgissa. Pitkänen on ollut mukana perustamassa ja kuratoimassa muun muassa Jättömaa-kulttuurifestivaalia ja Ars Lieke -elektronisen taiteen näyttelyä Kouvolassa. Tällä hetkellä hän toimii Death Hawks- ja Circle-yhtyeiden visualistina, tuottaen konserteissa reaaliaikaista videoperformointia. Pitkäsen työskentelyn keskeisiä teemoja ovat kierrätysmateriaalit ja uusien kokonaisuuksien luominen arkipäivän esineistä ja laitteista. Valon ja varjon leikkiä hän on käyttänyt veistosten ja installaatioiden valaisussa sekä erilaisissa video- ja mediataiteen projisoinneissa.

 

Mikä valotaiteessa kiehtoo?

Hydor tutkii valoa. Valon avulla on mahdollisuus tuoda esille erilaisia luonnon ja ihmisen muovaamia asioita ympäristössä. Arkipäiväisiä, tylsiksikin koettuja paikkoja voidaan virkistää valaisemalla ne tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Nykyisen projisointitekniikan avulla voidaan toteuttaa suurikokoisia pysyviä tai väliaikaisia ”maalauksia” ja ”piirroksia” julkiseen tilaan. Teokset voidaan heijastaa talojen julkisivuihin, puihin, kallioon, siltarakenteisiin, veden pintaan, tien pintaan, mihin tahansa. Valaisemalla moni kohde muuttuu myös veistokselliseksi.

 

Valotaide on kiinnostavaa ja erityistä jo pelkästään valon oman monimutkaisen ja universaalin luonteen vuoksi. Valo on elektromagneettista säteilyä, jonka tietyt aallonpituudet ovat näkyviä ihmissilmälle. Valon avulla mitataan monia asioita sekä arjessa että tieteessä, ja se on monella tavalla pohjana fysiikan tutkimuksessa.

Sateenkaari on Pitkäsen mielestä eräs kauneimmista valoilmiöistä maapallon ilmakehässä.

 

http://jonnepitkanen.net/

 

Jonne Pitkäsen Hydor kuvastaa Kymijoen vesistöä Kouvola-talon julkisivussa 1.12. – 14.12.2015.