Puheenvuoro valotaiteesta: Annukka Larsen

JYVÄSKYLÄSSÄ ILOITAAN VALOSTA KAIKISSA MUODOISSA

 

Valotaiteesta tai valoteoksista käytävää keskustelua seuratessa voi huomata, että toistaiseksi niiden kategorisoiminen tai oikean terminologian käyttäminen on vielä hankalaa tai lähes mahdotonta. Onko julkisivuun projisoitu hieno ja nokkela 3D-animaatio valotaidetta? Entä mielletäänkö valoteoksiksi käsityöharrastajien tekemät upeat paperiveistokset, jotka hehkuvat valoa pimeällä Tourujoella? Miksi minun suunnittelemiani siltavalaistuksia kutsutaan valotaiteeksi, kun se on pelkkää olemassa olevien pintojen valottamista ja kohteen esiin tuomista? Jouluvalot eivät kuitenkaan ole valotaidetta tai -teoksia, eihän? Voiko vain taiteilijan koulutuksen käynyt tehdä valosta taidetta?

 

Valotaide on usein jotain sellaista, jota ei voi ostaa, vaan se koetaan yhdessä, mahdollisesti hyvinkin julkisessa tilassa: torilla, puistossa, museossa. Siksi valotaide on helposti lähestyttävää, lähes aina ilahduttavaa ja sopii kaikenikäisille. Sen äärellä on sopivaa hihkua ja iloita, koska valo jo itsessään tuo iloa. Lisäksi se on neutraali ja rajaton työväline ihmisten yhteen tuomiseen.

 

Jyväskylän ensimmäinen valotapahtuma vuonna 2003 oli arkkitehtuurinen valaistusworkshop, jossa valaistiin mm. Alvar Aallon rakennuksia. Silloin haluttiin korostaa, että kyseessä on laadukkaan arkkitehtuurivalaistuksen näyttely, ei valoshow tai valotaidetta. Tapahtumaan liittyen on sen jälkeen tehty yhteistyötä taiteilijoiden ja heidän valotaideteostensa kanssa, ja vaikka monen mielestä ne ovat tapahtuman mielenkiintoisimpia teoksia ja laatu on korkealuokkaista, joillekin ne ovat vain valoteoksia muiden joukossa. Tapahtuman tiedotuksessa pyritään kuitenkin tekemään ero: valotaideteoksia tekevät taiteilijat ja toisenlaisia valoteoksia muut valoammattilaiset.

 

Valotaiteen arvo saattaa edelleen olla osalle yleisöä tuntematon. On siis enemmän kuin paikallaan, että Taiteen edistämispäivänä vuonna 2015 valo saa nousta teknisestä välineestä itse kohdevalon kohteeksi.

 

Kirjoittaja on valaistussuunnittelija, kineettisen valotaiteen fani, usean taideteoksen valaisija ja toiminut Jyväskylän Valon kaupunki -hankkeen koordinaattorina vuodesta 2007.