Taiteilijaesittelyssä: Sirkku Ketola

PIMEÄ ON SIRKKU KETOLAN CANVAS

 

Sirkku Ketola (s.1973) on turkulainen kuvataiteilija, joka tunnetaan erityisesti suurikokoisista serigrafiainstallaatioista, joissa yhdistyy renessanssin taideperintö, digivalokuvaus ja käsin työstäminen. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2009. Ketolan teosten lyyrinen sisältö kulkee valon ja pimeyden väliä, ja niihin liittyy usein leikkisyyttä ja materiaalisten reunaehtojen testaamista. Häntä vievät eteenpäin intohimo ja uteliaisuus elämään.

 

Mikä tekee valotaiteesta kiinnostavan, mitä on sen erityisyys?

Ihminen on aina pyrkinyt voittamaan pimeyden. Valoa kohti kuljetaan, ilman sitä ei näe. Pimeydessä valo saa automaattisesti huomion. Valotaide saa katseen kohdistumaan taiteeseen.

Mitä mahdollisuuksia valotaiteella mielestäsi on?

Rajattomasti, sillä pimeä on mahtava canvas. Kaupunkikulttuurissa kiinnostavaa on myös taidevalon tuominen valosaasteen keskelle – sekä pysyvinä että väliaikaisina ratkaisuina. Voi myös kysyä, kuka omistaa valotilan?

Mistä Valoa taiteelle! –teoksessasi on kyse?

SHhh..! On kuiskaus ajan hengelle. Se kantaa yli kaupungin, kukkulalta kukkulalle. Se ei osoittele tai tuomitse. Se henkii hyvää ja ehdottaa hiljentymään.

Millä tavalla olet aikaisemmin käyttänyt valoa työssäsi?

Tämä on ensimmäinen valoteokseni.

 

Sirkku Ketolan SHhh..! syttyy Turun taidemuseon katolla 1.12. klo 18.00. Ennen julkistusta Valoa taiteelle! -kulkue bongaa valokirjaimia kaupunkitilasta.

 

Sirkku Ketolan luonnoskuva teoksesta SHhh..!

Sirkku Ketolan luonnoskuva teoksesta SHhh..!